TAG : Tentang Puasa & Hari Raya

Friday, September 21, 2007
Semalam dapat tag dari Honey.. di mana mie perlu menjawap soalan2 berkenaan dengan PUASA & HARI RAYA. Dengan tidak menunggu lebih lama, mie nak jawap sekarang la.. hehe Layannnnnn!


Sejak bila anda mula berpuasa penuh??
Seingat umie la.. sejak tadika lagik umie dah di latih berpuasa.. 'puasa yang-yong yok, masuk tengahari makan kat umah atok' muahaha. Tapi mula puasa penuh masa darjah satu(8 tahun) gara2 nak ganjaran yg di beri oleh pihak sekolah. hehehe.. *hadiahnya ialah set pensel tekan* klakor plak bila ingat2 balik.

Pernahkah anda ponteng puasa dan apakah alasannya??
Saje2 ponteng tu tak pernah la.. tapi ada sekali tu umie tak puasa sebab jatuh telentang kat simen then sesak nafas. kakak pulak bg umie minum air suam dalam tengah sesak nafas tu.. itu je la yg umie ingat pun peristiwa puasa terbatal.. hehe.

Adakah anda pernah bermain bunga api dan mercun??
Mestilah! tiap2 tahun mesti main BUNGA API bersama anak2 buah.. even dah besar panjang nie pun. MERCUN tak pernah la.. sbb umie tak suka la bunyi mercun. Bising! Tapi, memandangkan kat umah umie nie ada 3 org anak buah lelaki dan seorang anak buah pompuan yg suuke sangat main mercun, terpaksalah pekakkan telinga dengar bunyi mercun tiap kali raya. Abang & abg ipar pun sekepala dengan budak2 tu main mercun.. adeih!

Juadah apakah menjadi kegemaran anda sewaktu berbuka??
Makanan kegemaran mestilah semua masakan mak.. tapi memandangkan mie tinggal berjauhan dengan mak, mie makan ape sahaja yg ada di depan mata. hehehe!

Lagu raya manakah yang anda suka??
Semua lagu2 raye yg lame2..

Tahun ini anda beraya di mana??
Kampung Bukit Sapi, Lenggong Perak nan indah.. hehe. alahai kampung ku.. aku merinduiMU.. ting.. tong..!

Pernahkah anda bertugas di hari raya??
Tak pernah.. mie rela benti keje kot kalo kena bekerja di hari raya.. hehe ntah la.

Apakah kenangan paling manis di hari raya??
Kenangan paling indah ialah apabila seluruh ahli keluarga mie berkompol diruang tamu bergurau senda sambil berbual mesra & Bahagia sangat!

Sebarkan tag ini kepada 8 orang sahabat yg dah tak sabar2 nak raya.. ihiks!

1. Kak Zura
2. Kak sheda
3. Acai
4. Pokcik (MZ)
5. Chii
6. Kak Nizie
7. Bro Izali
8. Kak jie

1st time mie tag owang nie.. so, jawab lah kowang plk yek! bukan ape, nak gak berkongsi cerita2 pasal puasa & hari raya nih. Tapi, kalo rasa2 malas atau sibuk tu abaikan jer la.. :)

Pssst : Rasa macam artis menjawap soalan dari pihak media plak mie rasa.. ihikss!
 
Diconteng Oleh uMIe MieSYa pada 12:24 PM |

10 KomeNs

hheeh umie, bukan kenangan hari raya adalah dapat duit gaye kee..hahahah memandai je saye ni kan :))
umie..akak nk jwb gak ar...xde idea entry baru..umie x tag..akak nk jwb gak..hahahahaha..*muke x malu*
Cikgu Nuuol---> betul la tu cikgu.. itu kenangan masa kecik2 okei la.. :p tp, sekarang pun dapat duit raya lagik ape.. ihiks!

Kak Zura---> Lorr akak tak pasan ke?? kan saya ada tag akak tu :p hahaha siler2 buatt..
nama baru ek puasa yang yang yok.. olok2 laaa tuu kekekekek :D
Salam Buat Dik UMI:D
ohooooo!!! dr sini ngupernya Si Izali dpt tag tersebut.
Umi dpt dari mana pulak??
interested nak tau..punca tag ni..hehe:p
dgn muka seposen akak komen utk kali k-2..hehe..
arrhhh!! kira untungg gak sekolah bagi set pensel tekan..
dulu time tadika siap kita org tanya mana ganjaran utk org yg pose kat cikgu.cikgu jwab pahala.kami soal balik..mana pahalanya? cikgu jwab..nanti Allah bagi..kami tanya lagi..Allah mana?? cikgu jwab "kat atas".kmi sambung tanya lagi.Nak jumpa Allah boleh?..Pas tu cikgu bukak ler explanation..yg mbuatkan kami ttp tak faham2..dpt kfahaman..bila dah masuk sek.Agama Rendah..:D
weiii..kakjie dah mkn antibodi kuat2 pun kena virus ni lagi ke.....

tag ni pas raya leh tak...hihihi
Kak Ien---> Bukan baru la.. dah lama dah wujud perkataan 'puasa yang yang yok' tu kak Ien. :p

Kak ILa---> Hehehe excited pulak akak nie :p saya dapat dari Honey. ihiks!

Kak ILa(again)---> Muka sposen macam dalam blog akak tu ek :p tapi, kira bagus gak la cikgu sekolan akak didik akak ek.. hehe kenangan tuh sume. biasa la budak2.. ada cara memasing nak latih budak2 nieh. anak-anak buah saya pun masa darjah satu kitaorg latih camtu.. pose penuh bg RM30 sorg. alhamdulillah.. sekarang diorg berpuasa tanpa diberi ganjaran lagik.
Kak jie---> Virus nie power punya.. yg akak makan tu ubat utk menghindari selsema :p hahaha nak buat lepas raya pun takpe kak ;)Tapi, dah buat nanti bagi tahu saya k..
waaa, acaipun kena gak,hehe..insyaallah ad maas acai jawab ek..:)dulu pensil tekan mewah tu umie,hehee